Kropsterapi
Mange mister kontakten til deres krop, og dermed også til den følte fornemmelse af hvem vi er som mennesker. Som en konsekvens af dette lever vi overvejende ud fra hovedet og logikken. Når dette sker opfatter vi mere og mere os selv udefra – hvad bør man gøre – og mindre og mindre tager vi udgangspunkt i os selv indefra – hvad har jeg lyst til at gøre’.
Den neuropsykologiske forskning har indenfor de sidste 10 år haft en række meget betydningsfulde gennembrud. Helt centralt viser det sig, at en langt større del af det vi gør, måder vi reagerer på, træffer valg, tænker om os selv og andre – er styret af vaner og mønstre i det autonome nervesystem. Man kan sige at vi har en slags ’semi-automatpilot’ som tager sig af alt det der er blevet til vaner.
Det autonome nervesystem (ANS) er den del af nervesystemet der er ikke viljestyret. Det tager sig bl.a. af styringen af stort set alle indre kropsfunktioner, fx hjerterytme, fordøjelse, immunforsvar og regulering af kulde/varme. Det er også her de instinktive overlevelsesfunktioner styres (kamp/flugt), men det er nu også klart at det er her vaner styres. Vaner i denne sammenhæng er ikke kun hvordan man kører på cykel og binder snørebånd, men også ’hvordan er jeg sammen med andre’, ’hvordan virker kærlighed’, ’hvad gør jeg når der er konflikter’,
Forskningen har nu også gjort klart at ANS påvirker vores sociale adfærd i høj grad. Adfærd, tanker og følelser vi har gentaget mange gange bliver til sidst en del af vores mere ubevidste ’semiautomatpilot’ – lidt ligesom når vi først har lært at køre på cykel så tænker vi til sidst slet ikke over hvordan vi gør det, det kommer bare af sig selv, og vi kan bruge vores bevidste opmærksomhed på andre ting.
På samme måde bliver gentaget adfærd, tanker og følelser til sidst et mere ubevidst mønster som hele tiden former og påvirker hvordan vi reagerer og handler i forskellige sammenhænge.
Tilstande i kroppen farver hvordan vi opfatter en situation eller andre mennesker. Ved angst er en sansning af fare tilstede i kroppen, og vi får lyst til at komme væk fra det som giver denne følelse. Men ved angst kommer signalet om fare ikke udefra (at der reelt er noget der er farligt) men indefra (kroppen sætter en alarmtilstand i gang).
Terapien fokuserer på at øge kropsbevidsthed og reorganisere opfattelsen af fare og øge kapaciteten til at regulere og styre de impulser der kommer fra kroppen.
_____
Ring til mig på 30115822 eller send en mail til mail@lisebuus.dk for at booke en samtale, eller for at høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.
Søg
Akuttider – hjælp her og nu
Har du brug for akut hjælp, har jeg altid indlagt akuttider. Det betyder, at du som regel kan komme til inden for 1-3 dage ved akut opstået krise.
Jeg er efteruddannet i chok-/ traumeterapi, og har mange års erfaring med behandling af akutte tilstande som følge af pludseligt opstået tab, chok og traumer.
Du er meget velkommen til at kontakte mig på 30115822.
Kontakt
Psykolog Lise Buus – mail@lisebuus.dk – tlf: 3011 5822